Skötselråd

Lack / kulör

Lackade möbler kräver vanligtvis lite underhåll, men de är inte helt underhållsfria. Precis som med andra typer av möbler kräver lackade möbler viss omsorg och underhåll för att hålla dem i bra skick.

Lack och dagsljus

Att använda dynor på stolar, eller dukar på bord kan orsaka nyansskillnader på bordet när det utsätts för solljus. En bordsduk som ligger på ett bord kan stoppa solljuset från att nå bordsytan, vilket gör att resterande delar av bordet kan ljusna medan det förblir en mörk yta under duken. 
Man kan också se att trä som utsätts för solljus mognar snabbare och har en tendens att mörkna/gulna. 
Vilket kan göra att om man täcker över en bordsyta eller stolsits kan träet runt om gulna snabbare än under sitsen. 
Man bör därför undvika att täcka över sin möbel med dynor eller dukar under en längre tid. 

Underhålla och rengöra en lackad yta

För rengöring av lackade möbler kan du använda en mjuk, fuktig trasa eller en dammtrasa för att ta bort damm och smuts. Om möblerna är extra smutsiga eller fläckiga kan du använda en mild tvållösning eller en speciell rengöringsprodukt som är utformad för att användas på lackade ytor. Undvik att använda rengöringsmedel som innehåller ammoniak, alkohol eller andra lösningsmedel, eftersom dessa kan skada lacken.

Det är viktigt att torka av möblerna noggrant efter rengöring för att undvika att fukt tränger in i ytan och skadar lacken.

Om lacken på dina möbler har skadats eller repats kan du använda en träfyllnadspenna eller en lackpenna för att dölja skadorna. Du kan också överväga att ta med möblerna till en professionell möbelrenoverare för att reparera skadorna och återställa lacken till sitt ursprungliga skick.

Vattenburen polyuretanlack

Vattenburen polyuretanlack (även kallad vattenbaserad polyuretanlack) är en typ av lack som används för att skydda och ge en önskad estetisk finish på en mängd olika ytor såsom exempelvis trä. 
Det är en miljövänligare variant av traditionell polyuretanlack som löses upp i lösningsmedel. 
Vattenburen polyuretanlack innehåller vatten som lösningsmedel istället för farliga kemikalier och har därför mindre miljöpåverkan och mindre hälsoeffekter på användarna.
Vattenburen polyuretanlack ger en slitstark och glansig finish.

Hur underhåller du produkten?

Det är viktigt att vara försiktig med desinfektionsmedel när man rengör ytor som är belagda med vattenburen polyuretanlack. Vissa desinfektionsmedel kan nämligen innehålla kemikalier som kan skada ytan eller bryta ner lackens skyddande egenskaper.
Om du behöver desinficera en yta som är belagd med vattenburen polyuretanlack, kan du prova att använda en mild lösning av vatten och tvål. Tvålen kommer att hjälpa till att ta bort smuts och bakterier medan vattnet fungerar som en sköljning. Behöver du att desinficera en yta som är belagd med vattenburen polyuretanlack, är det viktigt att välja ett desinfektionsmedel som är säkert att använda på polyuretan. Vi på Stolab rekommenderar att man använder sig av 70% isopropylalkohol.
Isopropylalkohol är en mild alkohollösning som är effektiv för att ta bort bakterier. Det är också säkert att använda på ytor med vattenburen polyuretanlack.
Andra desinficeringsmedel kan innehålla ämnen som har en upplösande effekt som kan skada lacken. De kan också innehålla slipmedel som på sikt nöter bort lacken. 

Konstläder

Kan jag desinficera vävplast?
Ja, det går att desinficera vävplast. Generellt sett är vävplast ett tåligt och lättstädat material som tål vatten och rengöringsmedel. För att desinficera vävplast kan du använda en alkoholbaserad desinfektionsspray med minst 70% etanol eller isopropanol. 
Innan du använder något desinfektionsmedel är det viktigt att kontrollera att det inte skadar materialet genom att testa på en mindre synlig yta först. Efter rengöring och desinfektion är det viktigt att torka av ytan noggrant med en ren trasa och se till att materialet är helt torrt innan du använder möbeln igen.
En effektiv lösning kan vara en alkoholbaserad desinfektionsspray med minst 70% etanol eller isopropanol. 

Kan jag desinficera konstläder?
Ja, det är möjligt att desinficera konstläder. Det rekommenderas att använda en lösning av vatten och desinfektionsmedel som rekommenderas av tillverkaren. En effektiv lösning kan vara en alkoholbaserad desinfektionsspray med minst 70% etanol eller isopropanol.
Innan du använder något desinfektionsmedel eller rengöringsmedel, är det viktigt att testa det på en liten, oansenlig yta av konstlädret för att se till att det inte skadar eller missfärgar materialet.

Olja

Oljade möbler är en populär typ av träbearbetning som ger en naturlig finish och skyddar träet från skador och åldrande. Oljan tränger in i träet och förhindrar fukt att tränga in, samtidigt som det ger en mjuk och smidig yta som är lätt att rengöra. För att hålla oljade möbler i god kondition är det viktigt att rengöra dem regelbundet.

Underhållning och skötsel:

- Torka av möbeln regelbundet med en mjuk, torr trasa för att avlägsna damm och smuts.
- Undvik att placera möbeln i direkt solljus eller nära källor av fukt, till exempel fönster eller luftkonditioneringar. Undvik också att lämna vatten eller andra vätskor på möbeln under lång tid eftersom det kan orsaka fläckar och skador på ytan.
- Olja in möbeln regelbundet med Stolabs skötselrådskit som är speciellt uformat för trä. Oljan skyddar träet från fläckar och repor samt bevarar dess naturliga skönhet. Följ steg för steg hur du oljar in din möbel nedan.  
- Placera inte varma föremål direkt på möbeln eftersom det kan orsaka skador på ytan.
- Om möbeln har fått repor eller andra skador på ytan kan det vara möjligt att reparera dem med hjälp av en fyllningspenna eller kitt för trä, eller att slipa om skivan innan man applicerar ett nytt lager olja. 
- Undvik att använda starka rengöringsmedel eller kemikalier på möbeln eftersom det kan orsaka skador och fläckar på ytan.
- Om du spiller något på möbeln ska du torka av det så snart som möjligt, med en mjuk fuktig trasa. Undvik att använda för mycket vatten när du torkar av möbeln.

Tyg

Använd ett rengöringsmedel avsett för tyg. Innan du rengör hela möbeln, testa rengöringsmedlet på en dold eller mindre synlig del av tyget för att säkerställa att det inte orsakar missfärgning eller skada.
Använd en mjuk borste eller dammsugare för att avlägsna lös smuts, damm och hår från möbeln. 
Applicera en liten mängd av det rengöringsmedel som är avsett för tyg på en ren trasa eller svamp och applicera på det område som behöver rengöras. Arbeta med en cirkulär rörelse och se till att inte använda för mycket rengöringsmedel.
Efter att ha applicerat rengöringsmedlet, använd en ren trasa eller svamp för att torka bort rengöringsmedlet från möbeln. Se till att du torkar noggrant och inte lämnar några våta fläckar.
Låt möbeln torka helt innan du använder den igen. 
När du rengör möbler i tyg är det viktigt att du inte använder för mycket vatten eller rengöringsmedel, eftersom detta kan skada tyget och göra det svårt att torka. Det är också viktigt att inte gnugga för hårt, eftersom detta kan skada fibrerna i tyget.