Equmeniakyrkan Floda

2023-06-01

I ett naturskönt område, alldeles intill Säve å, ligger Equmeniakyrkan Floda. Kyrkan som egentligen var tänk att ha en annan placering, men som fann sin rätta plats på det välkända och kulturfyllda området Garveriet i Floda. Här har hållbarheten fått vara ledstjärna i alla val. En öppen kyrka mitt i samhället med plats för samvaro i olika konstellationer och där doften av trä gör sig påmind.

js-kk-ek-00746-2.jpg

En hållbar plats för själ och samvaro

Garveriet i Floda är en välkänd plats med ett stort kulturhistoriskt värde, då det är en av de få bevarade garverierna i Sverige. Byggnaden är också känd för sin vackra arkitektur och har flera gånger varit med i olika kulturprogram och TV-produktioner.

När Equmeniakyrkan Floda skulle bygga nytt, kom idén om att förlägga den nya kyrkan i anslutning till garveriets restaurang- och konferensanläggning och på så sätt låta verksamheterna samarbeta på ett öppet sätt. Nyckelordet för de gemensamma lokalerna skulle vara flexibilitet. Estetiskt skulle den nya kyrkan samspela med geometrin i den befintliga, nyrenoverade byggnaden, vilket gjorde att man valde att anlita samma arkitektbyrå som till renoveringen, Kaminsky Arkitektur i Göteborg. När det gällde kyrkans arkitektur var det framför allt byråns arkitekt Johan Brandström som var engagerad. Det var i tät dialog med honom och kyrkans inredningsgrupp som Andreas Sture ritade och ansvarade för möbler och belysning i kyrksalen.

Andreas Sture, industridesigner White Arkitekter

”Vårt mål var att skapa en lättillgänglig kyrka med låga trösklar. Det kändes därför väldigt bra att vi kunde få en gemensam entré till både kyrka och befintlig restaurang. Kyrkans lokaler kunde på så sätt också användas till konferenser och andra sammankomster som området inbjuder till.”

Andreas Sture : White.png

Trä som genomgående material 

”Vi har valt trä som genomgående och synligt material i all inredning och ville att detta även skulle följas upp i val av möbler. Eftersom vi ville välja ett så hållbara alternativ som möjligt, var vi först inne på att försöka hitta återbrukade möbler. Av praktiska skäl blev det dock inte genomförbart då vi behövde 250 stolar av samma sort.”

js-kk-ek-01548-1.jpg

 

Bekväm och estetiskt hållbart

”Jag började då skissa på en ny stol, baserad på de krav som vi gemensamt hade kommit fram till. Den skulle ha hög komfort och kännas bekväm att sitta i under en längre gudstjänst eller konferenssittning. Den skulle passa för såväl stora som små. Kunna staplas och kopplas. Det var också viktigt att stolen hade en tidlös, vacker form som kunde följa med oss under många år utan att kännas daterad.”

Stolen som Andreas ritade fick namnet Anima, som är latin och passande nog betyder själ, luft och andedräkt.

js-kk-ek-01115.jpg

Värdefull kunskap från Stolab och Albin

”Genom kontakter fick jag möjlighet att träffa Martin, som är vd på Stolab och Albin. Han visade direkt ett intresse för att tillverka stolen och även göra den tillgänglig för Albins egna kunder. Tillsammans med ett väldigt duktigt team i Stolabs produktion, tog vi fram en prototyp som fick provsittas av församlingen och som med beröm godkändes.”

”Vi valde att göra stolen av massiv, mattlackad björk, med klädd sits och rygg. Det kändes väldig tryggt att få ta del av den kunskap och erfarenhet som Albins medarbetare har vad gäller stoppning och klädda möbler för offentliga miljöer.”

Lilla Åland i återbruk - Reuse

”I kyrkans café fanns också ett behov av stolar och i samband med dialogen kring Anima föreslog Martin att vi kunde använda oss av återbruk genom Stolabs eget återbrukskoncept, kallat Reuse. Vi kände att den klassiska Lilla Åland skulle harmoniera väldigt väl med övrig inredning, och så blev det. 150 Lilla Åland restaurerades och lackerades i tre naturnära färger: grönt, grått och blått. Vi valde även det passande bordet Miss Tailor, från Stolab då detta, liksom Anima, är tillverkade av massiv björk med en tålig mattlackad yta.”

Ett hållbart koncept som fungerar

”Vi är väldigt nöjda med slutresultatet av vår nya kyrka och ser, efter några års användande, att den fungerar som vi önskat. Våra lokaler sjuder av liv och har blivit en plats för många olika typer av möten och sammankomster. Vi valde dessutom en av Sveriges främsta akustiker, vilket gjort kyrkan till en fantastiskt konsertlokal.”

js-kk-ek-00977-less-yellow-2.jpg

js-kk-ek-00977-less-yellow-2.jpg (1)